Slitasjegikt i kneet

Share on facebook

Knærne er de leddene i kroppen som belastes mest gjennom livet. Skader i brusk eller ben i kneleddene er en hyppig tilstand som kalles artrose. Behandlingen er vektreduksjon, fysisk aktivitet, smertestillende medisiner, ev. avlastende tiltak og i noen tilfeller operasjon.

Hva er slitasjegikt i kneet?

Kneleddet utgjøres av lårbeinets og leggbeinets leddflater. Beinvevet er kledd med brusk som gjør at leddflatene glir mot hverandre med minst mulig motstand. I tillegg har kneleddet to bruskskiver (meniskene) som fremmer bevegeligheten i leddet. Slitaje i kneleddet kalles det når leddbrusk eller bein i kneleddet er endret slik at overflatene ikke lenger er glatte og symmetriske.

Hovedsymptomet er smerter i kneet. Smerten forverres ved aktivitet. Stivhet i kneleddet er ofte plagsomt etter at du har sittet i ro, eller etter langvarig gående eller stående arbeide. Hos noen utvikles etter hvert smerter i hvile, og i verste fall også om natta med ledsagende søvnvansker.

Årsak

Artrose er en tilstand med nedbrytning av overflatene i leddet, hvor spesielt leddbrusken ødelegges. Leddflatene som glir mot hverandre, blir ujevne, noe som medfører irritasjon og smerte, og etter hvert stivhet i kneleddet. Den stadige irritasjonen fører til at det ofte dannes forkalkninger i leddet.

Diagnostikk

Typisk er smerter og stivhet i kneleddet. Smerten er verst med det samme du starter fysisk aktivitet, blir bedre etter noe aktivitet, og forverres på ny ved langvarig eller kraftig aktivitet.

Ved undersøkelsen av kneleddet vil legen ofte finne at leddet er mer hovent enn normalt, og bevegeligheten vil over tid bli nedsatt. Ofte høres også knirkelyder ved bevegelser i leddet.

Ultralyd av kneet viser typiske slitasjeforandringer (lette, moderate, uttalte artroseforandringer) og bekrefter diagnosen.